25 Mart 2013 Pazartesi

KANARYA BAKIM



kanarya mı aldınız ?

Aramıza hoş geldiniz bu tarifi ve karşılığı olan aşk karşısında kanaryanızın karşına geçip  keşke daha önceden seninle dostluk kursaymışım diyeceksiniz. 

Ama aceleci olmayın yok öttü yok ötmedi diyerek siz ona iyi bir sahip olursanız karşılığını sizi dinlendirmesi heyecanlandırması çoğu zaman kaybı alışkanlığınızdan sizi uzaklaştırması olarak ayırdığını göreceksiniz. aslında bu canlılardan ibret alacağımız bir çok değer var sadece öten kuş değildir kanarya size sevgisini bir bakışıyla dahi hissettirir. ama mutsuz olan kuş inanın sizide mutsuz edecektir. bu yüzden kanarya bakımı konusunda titiz olmanızı ona gerekli olan onun için önemli sizin için kolay bulunan yiyecekleri ona sunmanızdır. 

kanarya bakımı adına bir çok bilgiyi internette buluyoruz 
fakat bazen sorularınızın cevabını aldığınızı zannettiğinizde cevabınız yeni bir sorunun oluşmasını doğuruyor. tüm her şey sizi (usta demiyorum çünkü ustalık bir işte deneyimli olana denmektedir.)  iyi bir sahip yapacaktır sizi. 

eğerki ilgili biri iseniz eminim ki kanarya almadan önce kanarya bakımı kanarya çeşitleri vs. bilgileri internetten araştırıyor olmalısınız. 

Benim size tavsiyem herhangi bir üzücü durumla karşılaşmamak için kanaryalarınızı tüy döküm evresi ve çiftleşme evresi dışındaki zamanlarda almanızdır. çünkü kuşun sağlığına kavuşması için alışık olduğu yerde tüy dökümünü atlatması daha sağlıklıdır. 

ülkemizde almanız gereken dönemler ise kasım ile şubat ayları arasında olması gerekir. mart ile temmuz arası çiftleşme dönemi temmuz eylül ise tüy dökümü ve diğer kasım ayına kadar olan diliminde ise kuşun kendini toplaması dönemidir. 

kuşun sağlıklı olduğunu anlamanın ilk kuralı kuşu en az 40 saniye izlemek çevresine karşı ilgili tünekler arası uçması heyecanlı olması bunu gösterir. şişman zannedip şirinliğine aldanan çok insan bilirim onlar tüylerini kabartıp tünekde oturuyorsa bir sıkıntısı var demektir. keşke bu hayvanlara o satıcılar satış yapmadan vitamin ilaç takviyesiyle iyileştirebilselerdi ama yurdumuzda petshop lar kirli pazarları oynuyorlar. tabiki genelleme yapmadığımda belirtmek isterim.

direk almayı düşündüğünüz kanaryaya odaklanmayın. etrafındaki tüm kanaryaların görünüşüne bakın özelliklide genç kanarya almayı düşünüyorsanız ki düşünün. almayı düşündüğünüz kanaryanın ayakları pürüzsüz parlak ince ve kusursuz olmalıdır. arka parmakları kısa olmalıdır. 

iyi öten bir kuş için onu kendiniz büyütmeniz gerekir bu yüzden yaşlı bir kanarya almamanızı tavsiye ederim. 

bu ön bilgileri size sunduktan sonra. tabiki onun barınacağı kafes ve aksesuarları konusuna değinmek isterim.
hiç bir canlı gibi onunda küçük kafeslerde mutlu olmasını beklemeyin o safsatalara inanmayın yok ne kadar büyük kafes olursa kuş o kadar yorulur ötmez falan. aksine kuş mutluysa öter. bu yüzden orta boy bir kafes onlara yeter. kafesiniz eski bir kafes ise inceleyin paslanmamış olması gerekir paslı kafeslerde kuşun bünyesine hemen olmasa da zamanla tahribatlar oluşturur. yeni boyanmış kafesler de aynı şekilde. 
ister tahta kafes olsun ister demir kafes temiz olsun . toz vs olmasın 
ızgaralı kafesler bence en idealleri çünkü pisliklere yada daha önceden verdiğiniz besin tabana düştüğünde onun yememesi ve hastalanmaması demek olacaktır. 

2 en fazla 3 tünek yeterlidir daha fazla tüneğe gerek yoktur. bu arada tünekler tahta olursa bence daha güzel bir görsel ve onun hoşuna gitmesini sağlayacaktır aldığımız tüm plastik tünekler ortası boş olanlardır rahat etmediklerini düşünüyorum ayaklarıyla tam kavrayabilmeliler.

kafeslerde genellikle 2 adet yemlik kısmı bulunur siz bu iki yere de sadece yemlerine ayırın ayrıyeten bir yemlik içinde kum koyup iç tarafa asın. kuşlar kum olmazsa yediklerini öğütemez kum onlar için taşlık vazifesini görür ve yediklerini öğütür. 

geriye kalan bir yemliğe kanarya karışık yemini koyup diğer yemliği de çeşitli mama , yeşillik ve meyvelere ayırın. suluğu tüneklerden birinden kolay içmesini sağlayacağı biçimde yerleştirin 

kafesi  çok yükseğe asmak yada çok alçağa asmak onun için fark etmeyecektir sadece 4 ile 5 gün alışma süresini ona tanımanız gerekir ufak ufak ötüm denemelerine tanık olacaksınız güvende olunca ise tam ötüme geçecektir. unutmamanız gerekenler ise kuşlar güneşi sever diye güneşin dik açılarla geldiği yerlere kuşlarınızı bırakmayın hemen o gün kuşunuzu kaybedebilirsiniz. aynı şekilde ceyeran yapacak yerlere koymayınız en kötü ihtimal streç filmle kafesinizi sarabilirsiniz   kışın kalorifer yanına yazında cam kenarına kuşlarınızı asla  koymayın ve sık sık kafesinin bulunacağı yeri değiştirmeyin onlar alıştığı yerde mutludurlar. 


VERİLECEK BESİNLER

YEMLER
MEYVELER
SEBZELER
MAMALAR

Kanaryalarımız 1 gün hiç bir şey yemezlerse ölürler.
onlar hareketli canlılar olduğu için besinlere çok sağlam bağlıdırlar ekstra verilen mahsuller onları daha sağlam bünyeli yapmaktadır. 

yiyecekleri haricinde en başta tekrar belirtmek isterim. 
petshop lardan bulacağınız gaga taşı ve   kanarya kumunu kafesten eksik etmeyiniz.

YEMLER - TOHUMLAR

Kanarya yemi
  Yulaf  
Şalgam tohumu
Keten tohumu 
Turp tohumu
Darı tohumu
Kenevir tohumu

Aslında Kanarya yemi hariç diğerlerinin ne kadar çok olması kuşu şişmanlatması anlamına gelir. 
7 ye 3 olarak kanarya yemini fazla alın diğerlerini 7 ye 1 ölçekli temin ediniz. gerçi piyasada kanarya yemleri bu karışımlarla satılmakta fakat yulaf ve kenevir içinde bulunmuyor. dilerseniz göz kararı içine ekleyebilirsiniz size tavsiyem ince bir elekle yemlerin tozdan arınmasını sağlayınız. 

Nijer ise kızıştırıcı etkisi olması sebebiyle az ama gerekli olduğu zaman çiftleşme zamanına yakın 3 günde bir çorba kaşığı kadar sunabilirsiniz. 

MEYVELER

Tüm meyveleri severler az verip hangisini daha çok sevdiğine kendiniz gözlemleyebilirsiniz. çünkü onlarda tıpkı insanlar gibi sevdiği şeyler farklılık gösterir örneğin.  benim bir kuşum elmayı çok severken diğer kuşum muzu daha çok severek tüketiyor 

bu ek ve önemli besini 4 gün arayla vermelisiniz ishal olmaması için ve aşırılığa kaçmayın bir serçe parmağı geçmeyecek kadar olması ona yeter 

SEBZELER

Aynı bilgi adını sayacağım sebzeler içinde geçerlidir. 
salata kabuğu , marul , pişmiş patates , brokoli ( fakat çok az verilmeli çünkü brokoli bünyesinde fazlası tahribata neden olabilir)

MAMALAR

Bununla ilgili size zamanla paylaşımlarda bulunacağım. petshoplarda satılan sarı renkteki kuvvet mamalarında onlara ek besin olarak sunmanıza yardımcı olacaktır. 



KANARYALARDA BANYO

Tüm kuşlar gibi kanaryalarda temizliği adet edinmiştir. 
bu yüzden kafesinize dıştan takılan banyoluktan temin etmeniz bu gereksinimi karşılayacaktır. 

fazla su doldurmamanız onu daha çabuk banyoluğa alıştıracaktır bunu ilk etap olarak düşünebilirsiniz.çünkü kuşlar banyo yapmadan önce gagasıyla suyun derinliğini ölçmeye çalışır. 

kuşlarınıza günün erken saatlerinde banyo yaptırmalısınız. ve her zaman kafesinde banyoluk takılı kalmamalı. 3 4 günde bir takılabilir ve 1 saat kalması yeterlidir. erken saatlerde banyo aldırmanın nedeni ise akşam ve gece kuşlar dinlenmeye çekildikleri için tüyleri nemli kalacaktır buda kuşunuza soğuk algınlığı ve birbirini seyreden hastalıklarla zature edip ölümüne sebep olacaktır.

 denediğim ve faydasını gördüğüm bilgiyi sizlere sunarım banyoluklarına 2 damla elma sirkesi damlattığınızda tüylerinin parlaklaştığı ve tüylerinin gelişimine katkı sağladığını bilmenizi isterim.

kafesin tabanı daima temiz olmalı.
en az haftada bir kez tünek yemlikler ve suluk sıcak suyla yıkanmalı deterjan kullanmamalıyız. 

kafes tabanı için gazete yerine kağıt havlu serebilirsiniz. 
yada taban kumu temin edip haftada 1 kes elekten geçirip tekrar tekrar kullanabilirsiniz.


kuşlarınızın tüyü kadar ömrü olsun dileklerimle 

ilk yazımı bakımlarına ayırdım bir sonraki sefere

Kanarya türleri

kanarya hastalıkları

kanaryalarda üreme 

bilgi ve deneyimlerini size sunacağım. 








1 yorum:

  1. Kuşlara yumurtaya yatikken yumurtası varken banyo konulurmu saygılarımla

    YanıtlaSil